Knapp: Stäng fönstret här.

Industribranschen står inför stora kompetensutmaningar

En av Industrins stora utmaningar handlar om kompetens. Det ställs högre och högre förväntningar på den individuella kompetensen, kraven på tillstånd, certifikat och behörigheter för att få utföra sina arbetsuppgifter ökar. Det finns också en oro att det kommer bli brist på arbetskraft.

Idag finns en individs alla utbildningar, tillstånd, behörigheter, certifikat och kompetenser i flera system vilket gör det svårt att hållakoll på. Inom projektet Industriportalen pågår ett arbete där SSG tillsammans med representanter från industrin utvecklar en gemensam plattform. En plattform där all den informationen i stället samlas digitalt på ett och samma ställe, vilket skapar stora värden för alla intressenter.

Dragan Urosevic från YrkesAkademin tror att Industriportalen kommer bli ett lyft både för bemanningsföretag och de som söker jobb eller känner att de vill utbilda sig ytterligare inom industribranschen. Han tror också att det kommer underlätta enormt om allt finns digitalt och samlat på samma ställe.

-       Jag tycker det låter fantastiskt med en portal där man samlar allt på samma ställe. Om man bara tänker på vad jag får göra idag i mitt jobb. Jag får ringa och koppla in industriföretag från ett håll och alla bemanningsföretag från ett annat. Sen ska jag samtidigt försöka få ut informationen om utbildningar som vi erbjuder. Med Industriportalen slipper man gå igenom alla dom stegen. Det går att se vad folk har gått för utbildningar och vilken yrkesbakgrund användarna har. Allting finns direkt framför en, säger Dragan.

Dragan tror också att Industriportalen kommer ge positiv effekt framåt för hela industribranschen. Att när plattformen kommer igång ordentligt under nästa år, då kommer det bli mer trafik och fler användare. Vilket kommer underlätta för många som sitter med samma utmaningar som han själv.

-       Det måste vara guld för en arbetsgivare att samla allt på samma ställe. Att kunna använda en portal där jag kan logga in mig, titta och läsa mig till det jag behöver. Det är ju skräddarsydda varianter som kommer att finnas i Industriportalen, därför tycker jag att det låter så himla bra, säger Dragan.

Möjlighet att få den kompetens som krävs

En annan utmaning utöver att mycket information idag samlas på olika ställen, är att industribranschen skriker efter arbetskraft och många saknar den kompetens som behövs. Dragan menar att det kommer bli brist på arbetskraft och framförallt i de norra delarna av landet. Han berättar att det är en stor utmaning men att gå en utbildning som ger ett kompetensbevis direkt i handen underlättar både för bemanningsföretagen och det blir enklare för arbetstagare att komma in på arbetsmarknaden.

En möjlighet att skaffa sig rätt kompetens är via YrkesAkademin som erbjuder flera industriinriktade utbildningar. Fram till den 31 oktober finns chansen att få validering och kompetensbevis helt kostnadsfritt för att lättare ta sig in på arbetsmarknaden eller vidareutbilda sig.

-       I dagsläget jobbar jag med ett fantastiskt erbjudande till industriföretag och bemanningsföretag: en kostnadsfri validering/utbildning via TSL (Trygghetsfonden). Den ena är en validering som heter industriteknik Bas. Det är en kompetensbedömning där man tittar på vad deltagarna kan inom tio olika ämnen så som t.ex. mätteknik, hälsa, säkerhet och miljö.

-       Den andra utbildningen är mot certifikat och heter CNC teknik 2017 grön. Också kostnadsfri. Den är riktad mot CNC-operatörer så man behöver ha grundläggande färdigheter innan man kan gå den, säger Dragan.

 

Här kan du läsa mer om utbildningarna, Arbetsmarknadsutbildning- YrkesAkademin.